Förlossningsberättelse

Natten till söndagen var jobbig, då hade jag värkar med 10min emellan. Gick upp och ringde förlossningen för att kolla vad jag skulle göra, fick råd om att ta 2st alvedon, vetekudde och Tens-maskinen. Tog 2 alvedon och testade Tens-maskinen men inget ville funka. Så jag försökte härda ut natten. När jag vaknade hade jag fortfarande värkar, Rille åkte och tvättade bilen. Jag satt vid datorn, mådde halvkasst för jag kunde inte äta någonting. Fick ett sockerfall och vi hade ingen choklad eller liknande som jag kunde ta för att få upp det igen. Så ringde mamma och frågade om dem hade något att bjuda på. ;) Hon var snäll och kom upp med en chokladkaka, så hon var här under tiden Rille tvättade bilen. Hjälpte mig med lite hushållsarbete. :) När han väl var hemma så var mina värkar tätare, 7-8min emellan. Vi sa att vi försöker äta lite middag först, blir det ännu tätare så kör vi in. Gick inte att äta alls! Gjorde ju bara ont, kunde ju knappt andas när dem kom. Försökte med profylaxandningen men kunde inte komma in i det så bra så det gjorde inte mycket skillnad. När vi hade käkat så kom värkarna med 6min emellan så jag ringde förlossningen  och frågade hur jag skulle göra. Dem sa att känner du för det så kom in, men det är nog inget på gång än. Rille gick och hämtade bilen medans jag försökte plocka undan maten hemma och packa ner det sista i BB-väskan, jobbigt var det men det gick. Han kom upp och hämtade mig och alla saker så körde vi till Karlskrona.

Vi skrev in oss 18.40, då fick jag komma in på ett undersökningsrum där dem satte band över magen för att mäta hur starka värkarna var och bebis hjärtslag. Dem kom fortfarande med 6min. Hon kände att jag var öppen 3cm och att livmodertappen var helt utplånad och att bebis var fixerad.

20.00 så la jag mig i ett bad, det var rätt skönt i början men sen så började jag svettas och det kändes bara jobbigt att ligga där, lindrade inte värkarna heller.

21.40 fick jag lustgas, det var svårt att komma igång med den. Dem första andetagen blev jag helt väck i skallen av. Kändes som att man hade druckit lite väl mycket. ;) Sen skulle man börja andas en stund innan värkarna kom och jag kände inte riktigt när jag skulle börja. Så lustgasen hann aldrig komma igång för mig tillräckligt bra som smärtlindring. Började även må illa av den.

22.15 säger jag till att jag inte vill ha lustgasen mer och vi kommer fram till att jag ska testa EDA. Dem kopplar in dropp till mig och sen tappar dem mig på urin.

22.35 ringer dem efter narkosläkaren och hon var framme vid 22.44 och gjorde massa saker, hängde inte riktigt med. Men vid 23.10 lades sprutan och den var himmelsk! Smärtan försvann totalt, det enda man kände var trycket neråt. Men det kan man ju inte ta väck för då känner man ju inte när man ska krysta. ;)

23.42 tog dem hål på hinorna så vattnet gick. Har lite svårt att komma ihåg exakt vad som hände sedan, men jag fick ligga på sidan med ena benet i benstödet för att försöka pressa ner bebis ännu mer i bäckenet. Det var tydligen något veck som bebis inte ville komma igenom? Det funkade inte jättebra, fick vila en stund. Sen la jag mig på andra sidan och gjorde samma  sak. Tror det funkade lite bättre denna gången. Dem var lite oroliga för bebis, för fosterljuden var väldigt svaga så dem kallade in förlossningsläkaren så han kunde ta blodprover på bebis för att hålla koll på hur den lille mår. Tror dem tog 2st prover allt som allt under kvällen/natten. Det visade vara positivt ialla fall så det var inget att oroa sig för. Men fosterhjuden var fortfarande svaga. Dem beslöt sig för att ta sugklocka för att hjälpa ut bebis. (fick förklarat sedan att bebis hade "mjölksyra" så orkade inte pressa sig ner själv)

02.57 började dem med sugklockan, det var hemskt! Kändes som att dem skulle slita sönder hela mig därnere. Man uppfattade det som det ialla fall, sen trycket ifrån bebis kändes som att man skulle pressa ut en medicinboll. En annorlunda känsla som är svår att förklara exakt. Hade krystvärkar i ca 20min, dem drog med klockan 2 gånger medans jag hade krystvärkar sedan var bebis ute! Jag sprack ingenting av sugklockan men hade fått lite bristningar som behövde sys med 3st inre stygn.

03.02 fick jag upp bebis på magen och Rille klippte navelsträngen. Helt galet vilken känsla det var att äntligen få se vem det var som hade legat i magen så länge. Dem frågade om vi ville veta vad det hade blivit för något kön, vi hade ju varit så säkra på en liten tjej så inte ens Rille tänkte på det när han  klippte navelsträngen. Men en liten gosse var det ju! Såklart älskad ändå. :)
Dem mätte och vägde honom, Rille fick ta på honom sin första blöja och fick även klä på honom sina första kläder. Inte helt lätt, men det gick jättebra. :) Dem kom in med mackor, kaffe, saft och varm choklad till oss. Alla pratar så gott om denna brickan, men jag mådde bara så kasst så jag tyckte inte alls det smakade bra att äta. Men fick tvinga i mig det mesta ändå. Sedan kom dem in och ville att jag skulle gå på toa, dem resta på mig försiktigt och ledde mig in till toa. Helt plötsligt tappade jag hörseln, kunde inte höra någonting! Sedan svartnade det för ögonen och jag orkade inte hålla mig uppe. Dem höll i mig och hämtade även en rullstol som jag fick sätta mig i och så körde dem tillbaka mig till rummet där dem fick tömma mig istället. Det var jätteotäckt när hörseln försvann! Blev verkligen helt tyst runtomkring mig.

05.03 skrev dem ut mig och så åkte vi upp till BB. Det hade varit en lång dag så det var skönt att komma in i rummet för att sova. Men det var ju inte det lättaste precis. Hade ju precis fått en liten och så skulle man sova, nej nej. Det går ju inte. ;) Hade han sovandes på magen i ca 2 timmar sen kunde vi inte sova mer. Vid 8tiden ungefär kom personalen in och hälsade på oss och tyckte den lille var så söt med sitt långa blonda hår. Inte alltid barn föds med så ljust hår sa dem, väldigt ovanligt. Men jag gjorde med det så det ligger ju i släkten. ;)



Det var min förlossning detta, gick väldigt fort för att vara förstföderska och jag är glad att jag slapp ligga i 15-20timmar som endel får göra. Så jag känner mig lyckligt lottad. Har fått världens finaste pojk!



Tid: 03.02
Vikt: 3415g
Längd: 48cm



Tyvärr har vi inget bestämt namn än på lillkillen. Men det är på G. :)
Ha en bra kväll.
Puss och Kram

Fredag + Lördag

16/4 var det beräknat att den lille skulle komma, men inga känningar. Typiskt! Gick ner på stan med mamma, hade lite ärenden att göra, köpte ett broderi som ska bli en doptavla. Jättesött med en nalle på som ligger i en korg. Gick in på H&M och mamma köpte en solhatt. ^^ jag gick hem till Mia sen som håller på att flytta, så var lite moraliskt stöd så hon kom igång att börja packa. ;) Vid halv 5 ungefär kom Rille och hämtade mig. Kommer inte ihåg sen vad som hände senare under dagen och kvällen. Säkert inget viktigt. :)

17/4 var vi bjudna på middag + fest hos Malin och Jesper eftersom hon fyllde år. Så vi käkade piroger och pizzabullar, supergott var det! Hade lite lekar osv, det var verkligen en bra kväll. Dock hade jag börjat få värkar natten till lördagen, som kom lite då och då under festen med. Men det var så långt emellan dem så det var ingen mening att bry sig om dem. Vi var väl där till 22tiden, sen åkte vi hem för jag tyckte det började bli lite jobbigt att ha ont och sen hade jag knappt sovit någonting under natten pga värkarna. Vi satte väl oss i soffan en stund när vi kom hem. Sen gick vi och la oss.

Sista magbilden.

Lite uppdatering

Nu sitter man och väntar, väntar, väntar och väntar.. När kommer du mitt lilla hjärta? BF imorgon, hoppas att den ploppar ut då, för jag orkar inte gå över en dag ens. Har så ont i bäckenet, kan ju inte röra på mig redigt. Försöker dricka så mycket hallonbladsté som möjligt nu. En kompis har sagt att jag ska dricka mycket sånt och vila mycket, så jag får väl lyda henne. ;)

Inatt har jag sovit väldigt dåligt, vaknat 3 gånger och haft svårt att somna om varje gång. Gick upp vid 6 när Rilles klocka ringde för att gå med upp och äta lite. Hade vart vaken sen 5 och vart jättehungrig. Så det fick bli lite té och sen en skål med flingor och fil. Sen blev det sängen igen vid 7 när han stuckit och sen sov jag till halv 11 ungefär. Det var skönt. :) Har även vaknat av lite förvärkar under natten, inga jättekraftiga eller regelbundna.. tyvärr. Vi som hoppades att vi skulle få åka iväg inatt. ;) Men icke. Visst, den lille kommer ju ut så småningom men man vill ju bara ha den lille i famnen nu! Känner en sån stor saknad av något slag när jag ser spjälsängen och vagnen, vill bara fylla ut tomrummen.

Vid 13tiden ska jag möta upp mamma för att gå upp till Bennys för hon skulle ha något till maten idag. Blir att jag äter hos mamma och pappa ikväll för att vid 18 ska vi ner till Prästslättsskolan för Trygghetsprojektet vi är med i. Rille tränar idag så han kommer hem när jag ska vara där nere. Så han får laga mat själv idag tyvärr. Men han är stor nog så han klarar sig. ;)

På lördag så ska vi till Malin och Jesper på lite middag+fest, hon fyller ju år så ska fira henne lite. Hoppas att man kan komma bara, så man inte får åka iväg. ;) Fast visst, det är ju bra det med om vi får eftersom man vill ha ut den lille. :P Skulle gått ner på stan innan idag och handlat present åt henne, men eftersom jag har sovit så dåligt inatt så gjorde jag aldrig det. Skulle gått ner vid halv 10 med mamma eftersom hon skulle klippa sig vid 10. Kanske att man promenerar lite senare, eller får det bli imon.

Nu har jag inte så värst mycket mer att skriva om, måste ju ha lite att skriva om imon.. om det blir en uppdatering då eller efter helgen då det hänt lite mer kanske.

Ha en bra dag.
Puss och Kram

v.40

I onsdags så hade vi ju besök av en kvinna ifrån TryggHansa som berättade om deras barnförsäkring. Vi har hört mycket gott om dem av alla och det kändes så rätt när hon satt där och berättade också, jämförde med andra bolag osv. Så det blir att vi täcknar en försäkring därigenom. Sen skaffade jag mig en gravidförsäkring, har redan en sedan innan ifrån If, men som hon sa, den är ju gratis så det gör ju inget. Sen skaffade jag mig en livförsäkring eftersom jag inte haft någon innan. :O Även Rille ska byta till dessa om dem godkänner honom, han har ju astma osv så dem är väldigt kinkiga med sådana småsaker tydligen. Men vi håller tummarna!

Igår tvättade jag 12-16, mamma hjälpte mig ner med allt sen så sprang jag upp och ner som en dåre kändes det som. Vid 3tiden kom Malin upp hit så vi fikade på tigermuffins som jag gjorde under dagen. Mycket gott. ;)
Hade även sammandragningar under hela dagen men fortfarande oregelbundna, tyvärr.
Gjorde en pizzadeg på kvällen sen som blev supergod! Tjock botten och helt underbart god, om man får skryta lite. ;)

Idag är det v.40 och endast 1 vecka kvar nu till BF. Vi hoppas såklart på innan, men inom 1månad så är vi i alla fall föräldrar! :O Imorse vaknade jag med sprängande huvudvärk och ont i bäckenet. Under natten har jag behövt vända på mig flera gånger för att jag blir så stel, så då knakar det och gör fruktansvärt ont i hela bäckenet när jag vänder på mig. Så imorse så var jag ännu stelare och ville inte stiga upp, men upp måste man ju förr eller senare, så jag låg och drog mig 1timme innan jag orkade stiga upp. Kunde knappt sätta mig på toa för man har ju en kropp som en 80åring känns det som. Gjorde frukost och satte mig i soffan som också var jobbig att komma ner i. Får se när man orkar resa sig upp, om man ens kan det. :( Nej nu ska jag inte klaga mer.

Vad som händer idag vet jag inte, tacos ikväll till middag är vad som står på schemat. På kvällen vet jag inte vad som händer, förhoppningsvis så kör vi till Karlskrona. Hehe!
Magen har sjunkit jättemycket sen förra veckans bild, så man vet aldrig om den lille vill komma snart kanske?


Får se om man orkar gå ut något idag, bara en liten promenad kanske. Man blir ju inte mer smidig för att man sitter stilla precis.

Ha en bra vårdag.
Puss och Kram

Veckan

Igår mötte jag Mia på stan, vi tänkte först ta en mjukglass på torget men vädret blev inte så roligt när vi väl kom ner dit. Så det blev en runda på Synoptik och H&M, sen gick vi och fikade istället. Jag åt frallor och Mia fick en äcklig kaka, hon har sån otur med kakor på Hamrins. :/ Så vi bestämde oss för att åka ner till Ica och så köpte vi Delicato-kakor istället. Dem håller alltid måttet. ;) Strax efter 4 så hämtade Rille mig så åkte vi ut till Pema Däck eftersom han ska köpa nya sommardäck, så dem skulle sätta på hans 18" fälgar på dem nya däcken. Sen nästa vecka skulle dem väl sätta dit dem på bilen. Hade tydligen inte några däck hemma som vi skulle ha. Så vi får vänta lite på dem. :)

Vid halv 1 idag gick jag ner till pappa, skulle få skjuts till barnmorskan av honom när han ändå skulle köra till jobbet efter lunchen. :) Så vid 1 kom jag in till bm, satt och snackade lite sedan kände hon på magen. Kände hur den lille låg, så ryggen är på höger sida, rumpan upp och fötterna och händerna på vänster sida. :) Men det visste jag redan, det ser man på magen ibland. Hehe. Hjärtat låg på 138s/m, lägre än vad det gjort innan. Men jag märkte att bebis sov för det var väldigt lugnt i magen. Sf-måttet ligger på 36cm och jag hade gått upp 2kg till, blää! Men märker att det är vätskan, för det blir jobbigare och jobbigare att ta på sig skorna och mina händer kan jag knappt ha neråt förrän jag känner att dem "fylls". Inte roligt alls. Men det försvinner ju sen efter förlossningen så får försöka stå ut ett tag till. Det är ju inte länge kvar nu, helt galet!! Tänk, om 3-4veckor har vi en liten här! Kan inte riktigt fatta det..

Ikväll kommer en kvinna till oss ifrån TryggHansa för att prata om deras barnförsäkring. Ska bli intressant, hon ska även jämföra med andra bolag så vi får se hur mycket bättre dem är osv. Så halv 6 kommer hon hit iaf.

Måste lägga kyckling i marinad snart så vi kan hinna äta innan hon kommer. Duscha och städa undan lite här ska jag med försöka hinna med. Man vill ju att det ska se bra ut när folk kommer, så inte massa papper och annat mås ligger framme som inte ska vara framme.

Imorgon ska jag tvätta, 12-16. Mamma kommer upp innan och hjälper mig ner med den tunga korgen. Får väldigt lätt sammandragningar nu när jag anstränger mig eller om jag bara vänder mig i sängen. Så får försöka ta det lugnt nu den sista tiden. Klockade dem för någon dag sen och då var det 10minuter mellan varje ungefär. Så det börjar ju gå åt rätt håll. Men vill att det ska vara mindre minuter så man kan få åka in snart. :D

Blir väl en uppdatering på fredag sen när jag går in i v.40.. annars blir det under helgen säkert. Det är ju lite beroende på vad man har för sig under helgen.

Ha en underbar varm vårdag!
Puss & Kram

En liten lista

Namn: Ann-Sofi
Ålder: 22år
Graviditetssymtom: Ömma bröst och illamående
Positivt gravtest i vecka: 5
Vilka jag berättade först för: Rille såklart
Kompisar: Sanna och Björn
Min barnmorska heter: Ann-Britt
Vikt vid inskrivningen: 54kg
Mat jag bara måste ha: Inget speciellt alls
Mat jag absolut inte kan äta: Korvstroganoff
Illamåendet började: Någon vecka efter att jag plussade
Och slutade: Kommer inte ihåg vecka, men mådde illa pga alla dofter i flera veckor
Mina första mammakläder: Ett par ljusa jeans ifrån H&M
Första sakerna som vi köpt: Köpte en gul babyfilt på jobbet
Barnvagn, barnsäng och bilbarnstol: Crescent Classic, Sniglar ifrån Ikea och babyskydd ifrån Landstinget
Då kände jag bebis för första gången: Ungefär runt 18-19
Då kände jag första sparken: 21-22 någonting, samma dag som Rille fyllde år

Då kände pappa första sparken: Samma dag som jag
Vi tror att bebisen i magen är: En liten flicka
Namn vi funderar på: Hemligt änsålänge
Grejer som händer med min kropp: Större bröst och foglossning även bristningar som svider

Så motionerar jag: Försöker promenera något ibland, inte alltid så lätt eftersom man inte orkar så mycket
Värsta graviditetsminne: Luktsinnet i början och foglossningen
Bästa graviditetsminne: Att känna bebis röra på sig och dagen vi var på ultraljudet

v.39

Igår klippte jag mig äntligen. Kort blev det, väldigt kort! :D Men jag älskar det. Känns så skönt att ha det gjort nu innan bebis kommer. Senare på kvällen efter att vi hade ätit middag så körde jag och Rille till Vrigstad för att hämta upp Anders och Anton som ska stanna här under påsken.

Idag går jag in i v.39! 14 dagar kvar!! :D Nu närmar det sig med stormsteg.. hoppas bara att den lille kommer ut innan 14 dagar, orkar inte gå och bära på den här magen längre. Kan knappt vända mig i sängen förrän bäckenet krasar. Gå uppför backar är också väldigt jobbigt, för det tar så himla mycket på mina ben som jag redan har problem med sen innan. Blää! Sen bristningarna är inte roliga. Svider väldigt mycket, jag har börjat strunta i att jag har fått dem iaf, kan ju inte göra så mycket åt det precis. Men att dem svider och klias är inte roligt. Sen all vätska i kroppen är jobbigt med, kan knappt böja på fingrarna ibland och fötterna ska vi inte tala om. Haha! Men sånt som hör till. Försvinner ju förhoppningsvis efter förlossningen. Får helt enkelt stå ut några dagar till.

Vid ett idag ska vi ner till mamma och pappa för att äta lite påskfika ihop. Hela familjen samlad (förutom Kina och Andreas) ska bli trevligt. Sen ska vi syskon+respektive gå och käka pizza på Köpmanna. Kan va trevligt att göra något ihop med. Ska snart sminka mig och fixa håret, sätta sig på balkongen en stund kanske? Så fint väder idag, men Rille fryser så balkondörren får jag ju inte ha öppen. ;) Så får väl sätta mig där ute själv, hehe.

Slänger upp en bild på magen som vanligt.



Ha en underbar långfredag!
Puss och Kram

RSS 2.0